Informeer-investeer.nl

Wat is de blockchain?

blockchain en Bitcoin, tegenwoordig hoor je er vaak over en zie je constant crypto ads voorbij komen, maar wat is het nou eigenlijk? om je dat uit te leggen laten we als voorbeeld kennismaken met een studentenhuis.

Er wonen vier studenten in en deze vier studenten delen alles; de boodschappen, de klusjes, en de kosten voor internet, water, gas en licht. in een schriftje houden ze dat allemaal bij en ook schrijven ze er in wanneer iemand iets voor een ander voor schiet. Één huisgenoot blijkt wel heel veel over te houden en de anderen vertrouwen het niet. Loopt hij de boel te bedonderen? Ze hebben er geen vertrouwen in en zoeken naar een oplossing. Ze kunnen bijvoorbeeld de huisbaas vragen of zij het schriftje je wilt bijhouden, maar ze willen niet dat de huisbaas alles van ze weet. Ze bedenken nog een oplossing, namelijk dat alle huisgenoten een identieke kopie van het schriftje krijgen en iedereen houdt hier in alles bij niemand en zo kan niemand stiekem iets extra’s bijschrijven, iets vergeten of stiekem iets meer krassen want dan zijn de schriftjes niet meer gelijk aan elkaar. De studenten controleren regelmatig samen of in alles schriftjes nog steeds hetzelfde staat.

Het lijkt heel omslachtig om zo alles bij te houden op papier, maar zo werkt de blockchain ook ongeveer, maar dan digitaal. een gezamenlijke boekhouding zonder huisbaas dus en zonder bank, maar wel op zo’n manier dat alle huisgenoten het kunnen vertrouwen. 

Maar hoe werkt de blockchain dan?

al het ruilverkeer wordt in de blockchain bijgehouden en moet worden goedgekeurd door andere gebruikers in het netwerk. in de blockchain verstuur je niets meer dan digitale informatie. bij digitale munten, zoals bijvoorbeeld Bitcoin en ethereum verstuur je digitaal geld met wat extra informatie over de afzender en de bestemming waar het naartoe gaat.

Je kan met de blockchain meer dan geld versturen en een gezamenlijk schriftje bijhouden. Daarvoor gaan we even terug naar het voorbeeld van het studentenhuis. Een van de studenten gaat weg en in zijn kamer komt een ander voor hem in de plaats. Via de blockchain een kunnen heel makkelijk de betaalverplichtingen hiervoor worden overgedragen aan de nieuwe bewoner zonder dat een van de studenten de pineut is als de nieuwe huisgenoot niet netjes betaald. Daarnaast kan je in de blockchain ook dingen programmeren zoals bijvoorbeeld dat als de studenten geld terug krijgen aan het einde van de maand de pot vrijkomt als alle klusjes zijn gedaan en de anderen die hebben gecontroleerd en geverifieerd. blockchain is voor heel veel dingen te gebruiken, zo kun je hier alles wat je samen deelt en doet in vastleggen.

Een aantal voorbeelden buiten het studentenhuis om

Er zijn ook voorbeelden te noemen buiten het voorbeeld van het studentenhuis om.  Zo zijn er bijvoorbeeld geen notarissen, banken en zijn voor zelfs voor veel dingen geen overheid meer nodig en daarom denken experts dat in de toekomst de zomer in ons hele leven op de blockchain zouden kunnen draaien.

Disclaimer: Beleggen/investeren brengt risico met zich mee. Wij geven informatie, omdat wij dit leuk vinden om te doen. Echter is dit geen advies, doe altijd je eigen onderzoek. Wil je beginnen met beleggen/investeren? Dat kan via één van onze linkjes die te vinden zijn op de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente posts

Banner 500x500